Padlizsán a kedvencem



Rakott padlizsán

Igazi lakto-vega koszt, nagy kedvencem, főleg nyáron, mkor kovászos ubit is lehet ropogtatni mellé.

előkészületek:

-1 nagy padlizsán, megmosva, felkarikázva, csak a csumáját kell leszedni.
- 1-1,5kg krumpli, pucolva, felkarikázva
-márványsajt, 10 dkg morzsolva
-10dkg trappista vagy eidami reszelve
- egy csésze leves
- szerecsendió, zöldbors
- evőkanálnyi olivaolaj

egy tepsibe tesszük az olajat, rá a krumplit és meglocsoljuk a bögre levessel. Betoljuk a sütőbe (220C ) és addig sütjük letakarva, még kb. félig megpuhul (cca. fél óra). Ekkor kivesszük a sütőből és a tetejére rámoljuk a fűszerekkel megszórt padlizsán-karikákat. A tetejére morzsoljuk a márványsajtot, és rászórjuk a többi reszelvényt. Készre sütjük, szintén, kb. fél óra alatt.

friss paradicsom salátával, vagy kovászos uborkával nagyon finom.

természetesen ízlés szerint bármely sajtféle mehet a tetejére, de a füstölt nem illik hozzá. És az összetevők aránya is izlés szerinti... :)


Padlizsán krém:

A padlizsánokat egészben egy vaslapon, vagy sütőben tepsiben, de folyamatosan forgatva megsütjük. Ez legalább egy óra hossza. A belsejének meg kell főnie, és majdnem megbarnulnia. Jól össze fog löttyedni. Ha kész, akkor a héjából egy tálba kaparjuk a belsejét. Megsózzuk,borsozzuk ízlés szerint, teszünk bele soksok zúzott fokhagymát és botmixerrel elkezdjük turmixolni. Apránként olivaolajat adagolunk hozzá, (2 nagy padlizsánhoz 1 dl-t), és mixeljük, ameddig kivilágosodik. Hagyjuk kihűlni és máris mehet pirítósra, húsok mellé, főtt tésztára. Nyammmm! :-)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Istenien hangzanak :) Nekem van egy másik padlizsános receptem, szintén nyárra való, előkeresem és beírom ide :)
Padlizsánkrémhez annyit, hogy a legjobb, ha olyan robotgéped van, aminek van műanyag "kése", mert az a turmixolás közben sem töri össze a magját, illetve igazából fém nem érhetne a padlizsán húsához a nagykönyv szerint, csak fakés. A másik, ami miatt jó a műanyag kés, mert én télire is szoktam elrakni ebből a fínomságból és ha nincs összezúzva a mag, akkor nem keseredik meg a fagyasztás közben. Jaaa, és próbáld ki egy kis majonézzel, sztem még finomabb, mint a'la nature.

Megjegyzés küldése