Ünnepi "bio" kalács



A pénteki gabonakonyha/makrobiotikus főzőtanfolyamon ennek volt a legnagyobb sikere, alig vártam, hogy kipróbálhassam itthon :)

1 kg tönkölylisztet átszitálunk, mély és jó tágas edénybe (vájdlingba :P) tesszük, kis lyukat formázunk a közepébe. Ide morzsolunk bele egy élesztőt, és meleg (40°C-os) vízzel leöntjük/felfuttatjuk. Letakarjuk, megvárjuk, míg megindul az élesztő. Ha egy kis mézet vagy egy kanál nádcukrot teszünk hozzá, hamarabb elindul, de enélkül is szépen ki lehet várni.

Ha felfutott az élesztő, adunk a tésztánkhoz 1,5 deci olajat (hidegen sajtolt napraforgót, de lehet olivát is) ezt ne közvetlenül az élesztőre öntsük, hanem mellé. Adunk még bele 1,5 deci mézet, egy citrom reszelt héját (de lehet citromolajat is, ha nincs megbízható forrásból citromunk, uis a boltiak nagy részének a héját kenik be gombaölő vegyszerrel tartósítás céljából, és ezt még az alapos sikálás se hozza le egészen), egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk.

Kis vizet (lehetőleg ebből se csapvízet, hanem tisztítottat, vagy csendes ásványt) lehet lassan hozzá adagolni, hogy szépen összeálljon. Ha túl lágy lenne, akkor pedig pici lisztet adjunk még hozzá. Mikor összeállt, kivesszük az edényből és belisztezett gyúródeszkán folytatjuk a gyúrást. Ha úgy érezzük, teljesen sima, homogén és összeállt a tészta, visszatesszük az edénybe, picit belisztezzük a tetejét, nehogy beleragadjon a konyharuha, és letakarjuk. Lehetőleg meleg helyre tegyük kelni, úgy egy órára.

Ha megkelt, újra kivesszük az edényből és jól átgyúrjuk, hogy a levegő kimenjen belőle. Én 3 részre osztottam, 3 óriási kalács lett belőle. Az egyik diós, a másik kakaós, a harmadik fonott/kakaós. Simán lehetett volna 4-et csinálni, a sütéskor is 2x-sére duzzadt, majd kimászott a formából mindegyik.

A diós töltelékhez kb 10 deka diót apróra vágtam, de lehet darálni is, mézzel és pici vízzel tűz fölött sűrű masszát főztem belőle 2 perc alatt. A kakaós töltelék ugyanez, keserű kakaót mézzel és pici vízzel kikevertem, jó sűrűre, különben reménytelenül kifolyik (azt hittem, már elég sűrű, mégis kifolyt...) Aki kevésbé ortodox a cukorral kapcsolatban, tehet a töltelékekhez nádcukrot is. És persze lehet sűrű lekvárral is tölteni.

A három adag tésztát kinyújtjuk kb 1,5 cm vastagra, megkenjük töltelékkel és feltekerjük, esetleg megcsavarjuk, vagy összefonjuk. Pici olajjal kikent (vagy olajspray-vel befújt) sütőformába tesszük, és pihentetjük még vagy 15 percig. Ekkor 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd rögtön levesszük a hőfokot 180-200 fokra és kb 30 percig sütjük, a legjobb lenne légkeveréssel.

Ilyen lett:
Nekem a kakaós ízlett a legjobban, majd' kicsordult belőle a fincsi töltelék :P

A diós őzgerinc formában sült :)

Hihetetlen, hogy még egy hatalmas fonott kalács is lett, és mindez csupán egy kiló lisztből, egyetlen élesztővel!
Próbáljátok ki, érdemes, mert elég egyszerű, nem nagyon lehet elrontani (arra kell leginkább figyelni, hogy ne fázzon meg a tészta), bio létére kifejezetten finom és ízes, a nembioevőknek is ízlett, nagyon kevés ráfordítással (<1000ft) egy egész vendégsereget jól lehet lakatni, és óriási sikerélmény, ha elkészül! :D

1 megjegyzés:

Borisz írta...

szép! :)
épp most akarok cukor-kávé-húsmentes diétát tartani...:)

Megjegyzés küldése